Boşanma, tüm ailenin özellikle de çocuğun hayatında büyük değişikliklere sebep olur. Çocuğun bildiği her şey artık çok farklı olacaktır. Kimi ebeveynler bu durumu çocuktan saklamaya çalışır fakat bu yanlış bir tutumdur. Unutmayın, çocuklar her şeyin farkında olarak büyür. Çocuk olması hiçbir şeyi önemsemediği, düşünmediği veya farkında olmadığı anlamına gelmez. Çocuk, boşanma ile birlikte yeni bir dünya ile karşılaşacaktır. Günlük rutininde değişiklikler olacak, ebeveynleri ile olan günlük ilişkileri ister isteyin ister istemeyin değişecektir.
Çocuğunuza boşanacağınızı söylememeyi kafanızdan çıkartın. Eşiniz ile artık birbirinizi sevmediğiniz veya anlaşamadığınızı çocuk zaten fark eder. Çocuk gözlem yaparak çevresini sürekli takip eder. Siz eşinize sert bir bakış atarken çocuk sizi izliyordur. Havadaki gerilimi mutlaka fark eder. Bir anne-baba olarak boşanmanızı çocuğunuza açıklarken göstermiş olduğunuz tepki çocuğunuzun hem şu andaki hem de gelecekteki yaşamını etkileyecektir. Bu noktada her şeyden önemli olan çocuktur. Çocuğun yeni sürece en az hasar ile uyum sağlaması bizim için önemlidir. Çocuğun boşanmaya olan tepkisi ve yeni hayatına alışması, yaşına, gelişim düzeyine ve en önemlisi karakterine bağlıdır.
Peki, çocuğuma boşanma haberini nasıl vermeliyim?
Öncelikle son dakikaya kadar beklemek en doğrusudur. Boşanma haberini, kararı ilk aldığınız anda çocuğunuza vermek doğru bir davranış değildir. Burada doğru olan davranış, her şeyin netliğe kavuştuğu, kesin kararınızı verdiğiniz an boşanmayı çocuğa anlatmaktır.
Çocuğa haberi verdiğiniz zaman sözlerinize elbette dikkat edeceksiniz, fakat, burada ebeveynlerin çokça atladığı bir nokta var: Beden dili! Ses tonunuz, bakışlarınız ve çocuğunuza vereceğiniz güven duygusu burada çok önemlidir. Haberi verirken doğru cümleleri kullanıyor olabilirsiniz fakat sesiniz titriyor ise bu büyük bir sorundur. Çünkü çocuk bunu fark edecektir ve korkulacak bir durum olduğu mesajını alacaktır.
Eşiniz ile aranız ne kadar kötü olursa olsun mutlaka çocuğa haberi birlikte vermelisiniz. Neden mi? Çünkü siz bir ebeveynsiniz ayrılsanız dahi çocuğu ilgilendiren kararlarda hayatınız boyunca yan yana oturmak zorundasınız. Görevlerinizi unutmayın! Ayrıca, çocuğa haberi birlikte vermeniz tek bir hikaye duymasını sağlar ve boşanmanın ortak bir karar olduğunu görür.
Boşanma kararınızı açıklarken zamanını iyi seçin. Uyumadan önce, okula gitmeden önce gibi çocuğunuzun duygusal olarak sizden uzak kalacağı durumlarda bu haberi vermek doğru değildir.
Boşanma konuşmasında çocuk, kimin yanında kalacağını, kimle ve nasıl, ne zaman vakit geçireceğini bilmek ister. Bunları uygun bir dil ile çocuğunuza anlatın. Böylece çocuğunuzun kafasındaki belirsizlikler kalkacaktır.
Boşanma kararında çocuk kendini suçlayabilir. Boşanma kararınızda kendisinin bir etkisi olmadığını kesin bir dille vurgulamalısınız. Çocuğa boşanma kararı ile ilgili fikrini asla sormamalısınız aldığınız boşanma kararını uygun bir dille anlatmak en doğrusudur.
Çocuklar bu soruyu pek sormasa da “Kim suçlu? Ayrılmak isteyen kim?” diye bir soru ile karşılaşırsanız bu soruyu kimsenin suçlu olmadığını ve bunun ortak bir karar olduğunu ifade eden cümleler ile yanıtlayın.
Boşanma konuşmasında “Ben hala senin annenim/babanım.” “Ailemiz diğer ailelerden farklı olacak ama ben hala seni seven annen/baban olacağım.” “Bizler hala senin annen ve babanız. Hem annenle hem baban ile zaman geçireceksin.” “Boşanmak, anne ve babanın evli olmaya son vermesi demektir. Anne ve baba olarak ayrı evlerde yaşamaya karar verdik. Annen ve baban olarak sana bakmaya devam edeceğiz.” gibi cümleler kullanabilirsiniz.
Çocuğunuza az ve öz bilgiler vermelisiniz. Çocuğunuz daima daha fazla bilgi almak isteyecektir. Bazen de yoğun duyguları sebebi ile konuyu çok irdeleyecektir. Unutmayın, eşiniz ile olan ilişkiniz hakkında ayrıntı vermek asla doğru bir davranış değildir. Sadece çocuğunuzun kafasını karıştırır ve ruhsal olarak çocuğunuza zarar verirsiniz. Ayrıntılar mutlaka çocuğa fazla gelecektir. Çocuğunuz eşiniz ile olan ilişkinizdeki kötü ayrıntıları bilmek zorunda değildir. Kötü ayrıntıları anlatmaya başladığınız anda karşıdaki kişiyi suçlamaya başlarsınız ve unutmayın ki suçladığınız kişi çocuğunuzun tıpkı size bağlı olduğu gibi bağlı olduğu diğer ebeveynidir. Çocuğunuzu sadece yaralarsınız.
Çocuk ile konuşurken yalan söylemeyin. Eğer o gece baba bir arkadaşında kalacak ise çocuğa “baban iş seyahatine gitti” demeyin, doğruyu söyleyin.
Çocuğa boşanma sürecini anlatırken asla duygusal sebeplerinizden bahsetmeyin. “Artık birbirimizi sevmiyoruz” gibi. Bu tarz cümleler yerine daha güven verici ve ona bakmaya devam edeceğinizi vurgulayan cümleler kurmaya çalışın.
Boşanma ve Çocuk. Boşanma ve çocuk sorunları nedir? Boşanma ve çocuk sorunları nasıl tedavi edilir? İstanbul Rehberlik, Beylikdüzü