Depresyon; bireyin derin üzüntülü, bazen de hem üzüntülü hem bunaltılı bir duygudurumla birlikte; düşünce, konuşma, hareket ve fizyolojik işlerde yavaşlama, durgunlaşma ve bunların yanı sıra değersizlik, güçsüzlük, isteksizlik, karamsarlık duygu ve düşünceleri ile belirli bir sendromdur.
Bireyin yaşamsal isteği azalır, aşırı uyuma ya da uyuyamama, iştah kaybı ya da aşırı iştahlılık görülebilir. Günlük işlevselliğini devam ettirmekte zorluk çeker. Cinsel istek de azalma görülebilir. Birey için yaşam adeta bir kambura dönüşür. Kendine, geleceğe ve dış dünyaya karşı olumsuz duygu ve düşünceler içine girer.
Oluş Nedenleri
Kalıtım: Yapılan araştırmalarda yineleyici depresyon geçiren hastaların birinci derece de akrabalarında da depresyona rastlamağa olasılığı yüksektir. Özellikle aile içinde majör depresyon tanılı bireyler varsa diğer bireylerin depresyona girme sıklığı artmaktadır.
Biyokimyasal Etkenler: Araştırmalar da daha çok bu hastalarda noradrenalin ve serotonin adlı beyindeki bir takım biyokimyasal enzimlerin etkinlik düzeninde bozukluk olduğu üzerinde durulmaktadır. Noradrenalin; korku, bunaltı, öfke gibi duyguların oluşumunda etkili iken, serotoninin ise daha çok uyku-uyanıklık, yeme isteği, yaşamsal enerji vb. duyguların oluşumunda etkili olduğu düşünülmektedir.
Ruhsal Toplumsal Etkenler: Depresyonda ruhsal- toplumsal etkenlerin yeri oldukça büyüktür. Önemli ekonomik sorunlar, aile içi çatışmalar, iş yaşamındaki çatışmalar ya da doyumsuzluk, emeklilik, sevgi nesnesinin yitimi, beden sağlığının bozulması, yaşamdan beklentilerin karşılanamaması, başarısızlıklar gibi birçok faktör depresyona neden olan etkenler olarak bilinmektedir.
Depresyon, nedenleri, tedavi ve çözümü...
Tedavi
Yapılan çalışmalar depresyon tedavisinde psikoterapi’nin sağaltıma katkısının büyük olduğu yönündedir. Ancak depresyonun ağırlığı, kişi yemiyor içmiyorsa, fiziki durumu kötüye gidiyorsa, konuşmuyorsa, özkıyım düşünceleri varsa psikiyatrik destek, antidepresan ilaç kullanımı gerekebilir.
Kişiyi depresyona sürükleyen ana kaynaklar, çarpıtılmış olumsuz inanç ve düşünceler saptanarak, çözüm ve değişim adına adımlar atılır.
Depresyon. Depresyon nedir? Depresyon nasıl tedavi edilir? İstanbul Rehberlik, Beylikdüzü